Индийската централна банка отново вдигна лихвата

Банката повиши основния си лихвен процент с 25 базисни пункта до 7,75%, а мярката бе очаквана

92 ~ 1 мин. четене

Централната банка на Индия повиши основната си лихва за втори път в рамките на два поредни месеца, съобщава Financial Times. Банката повиши основния си лихвен процент с 25 базисни пункта до 7,75%, а мярката бе очаквана.

Ходът е насочен към справяне с високото ниво на инфлацията в страната. Тя достигна годишен темп от 6,46% през септември. "Важно е да се прекъсне спиралата на нарастващия ценови натиск, за да се заздравят основите на икономическия растеж", заяви управителят на Централната банка на Индия Рагхурам Раджан, който пое поста през септември.

"Монетарната и фискалната политика не могат едновременно да са гъвкави и инфлацията да е на подобно равнище. Следователно, Централната банка на Индия поема част от бремето. Тя затяга монетарната политика с подобен ход, въпреки че растежът е толкова слаб, защото вижда отклонението от фискалната позиция като потенциален риск", коментира Радхика Рао, икономист в DBS.

Индийската икономика се забави рязко, от годишен растеж от около 8% между 2002 и 2012, до около 5% през изминалата година. Рецица негативни фактори през последните месеци изиграха роля за слабия растеж, включително забавянето на ключови производствени сектори, като добивната и преработващата промишленост. 

През миналия месец основния лихвен процент беше увеличен от 7,25% на 7,50%.

Подкрепи Economic.bg