Инвеститорите предпочитат кеша заради кризата в ЕС

Чарлз Бидерман, основател и главен изпълнителен директор на TrimTabs Investment Research, съветва големите институционални клиенти, включително хедж фондовете, да държат парите си " на 100 процента в кеш"

След като гръцките избори не успяха да премахнат страховете от нестабилност на еврозоната, някои големи инвеститори и техните съветници са решили, че няма друг вариант освен парите им да останат в кеш и неинвестирани. За това допринасят и китайската и американска икономика, които дадоха малко повод за оптимизъм.

Чарлз Бидерман, основател и главен изпълнителен директор на TrimTabs Investment Research, съветва големите институционални клиенти, включително хедж фондовете, да държат парите си "на 100 процента в кеш".

Дейвид Коток, главен инвестиционен директор на Cumberland Advisors, заяви, че неговата фирма е времененно в подобна позиция и не смята да инвестира средства поне за момента.

"Ние инвестираме от октомври, но не виждаме промяна в рисковете свързани с Европа”, казва той. "Това ни кара да имаме някои резерви".

Разбира се, не всички инвеститори се отказват от акциите изцяло. Ерик Вайсман, портфолио мениджър в базираната в Бостън MFS Investment Management, която управлява $ 268 милиарда в активи, смята, че акциите все още изглеждат по-евтини спрямо облигациите в дългосрочен план.

Въпреки това той признава: „Държането на пари в брой не е най-лошата идея в момента".

Коментари: 0