Иран затяга контрола в интернет

Властите са предприели мярката, поради зачестилите случаи на заобикаляне филтрите от страна на потребителите, което им позволява да сърфират свободно из световната мрежа

116 ~ 1 мин. четене

Иранското правителство е блокирало достъпа до интернет на територията на страната през виртуални частни мрежи (VPN). Властите са предприели мярката, поради зачестилите случаи на заобикаляне филтрите от страна на потребителите, което им позволява да сърфират свободно из световната мрежа, съобщава Reuters.


"VPN връзките са отрязани. Спряха всички портове", отбелязва ирански интернет потребител и допълва, че популярните приложения Skype и Viber също са блокирани.

„Чуждестранните компании също изпитват затруднения от новата забрана. Някои авиокомпании и банки вече имат проблеми заради блокираните VPN-и”, съобщава Амин Сабети, анализатор от Small Media. Сабети коментира, че компаниите имат опасения да използват регистрирани с правителството VPN връзки, тъй като по този начин ще се улесни следенето на трафика.

Анализаторите от Small Media изтъкват като основна причина за затягането на контрола над интернет достъпа е наближаващите избори, които ще се проведат през месец юни. От Reuters припомнят, че на последните избори през 2009 г. се стигна до масови протести именно заради организирането на хората в социалните мрежи.

Подкрепи Economic.bg