Московски: Оставяме 2 горещи картофа след нас

Държавата е закъсняла с фалита на БДЖ, отбеляза министърът в оставка

264 ~ 2 мин. четене
Автор: Таня Киркова

Оставяме 2 горещи картофа след нашето управление – "Холдинг БДЖ" и "Български пощи". Това заяви на пресконференция министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията в оставка Ивайло Московски, предаде репортер на economic.bg. Той обясни в какво състояния оставя двете държавни компанни, които станаха обект на множество коментари през последните дни, включително и сред протестиращите.

Московски коментира, че държавата е закъсняла с фалита на БДЖ. „Моментът е бил изпуснат. Можело е да се обяви несъстоятелност, след която да се създаде нова държавна компания”, коментира министърът в оставка.

Ивайло Московски припомни, че по време на управлението на ГЕРБ дълговете на „Холдинг БДЖ” са смъкнати от 840 млн. на 720 млн. лв. „Необходима е приватация на БДЖ „Товарни превози”. Това е единственият начин, по който кредиторите биха могли да получат част от своите взимания. Важно е държавата да спаси „Пътнически превози“, защото това е социалният транспорт на държавата”, допълни той.

От 1 януари 2014 г. БДЖ"Пътнически превози" може да получи 600 млн.лв. за нови влакове чрез проект  по ОП Транспорт , но само ако компанията е стабилна.

Година и половина работихме със Световната банка за преструктуриране на дълговете на холдинга. Но институцията не дава заем на дружеството, а на държавата.

Министърът в оставка коментира и ситуацията с другата задлъжняла компания под шапката на МТИТС – „Български пощи”. Той отбеляза, че държавата е избързала с либерализацията на пощенския сектор, като срокът поставен от Европейската комисия е бил 2014 г. Според него, вина за това има и предишното ръководство на МТИТС в лицето на бившия министър Александър Цветков.

По думите му "Български пощи" е дружество, което може да бъде мобилизирано бързо и да се превърне в успешно, въпреки настоящите загуби. „Станишев и компания решиха - защо да не дадем един хубав бизнес на частни оператори. Бе откъснато живо месо от пощите. Ние обаче направихме всичко за стабилизиране на системата. Голяма част от дейността на компанията е в изпълнение на социалната функция - доставка на писма и универсални пратки до най-отдалечени селски райони. "Български пощи" около издържат 2500 пощенски станции, включително в села с под 100 жители. Анализ показва , че около 22 млн.лв. са разходите на компанията за изпълнението на социалните й функции, каза Московски. Според него ако държавата приведе тези пари,   "Български пощи" ще получат и пари по Програмата за развитие на селските райони”, допълни още министърът в оставка.

Подкрепи Economic.bg