Ирландският президент призова за реформи в ЕС и ЕЦБ

В ЕС има проблем, породен от икономическата гъвкавост, заяви Майкъл Хигинс

72 ~ 1 мин. четене

Европейският съюз (ЕС) трябва да се откаже от настоящия икономически модел и да реформира Европейската централна банка (ЕЦБ). В противен случай, Съюзът рискува да изпадне в дълбока социална криза. Това заяви президентът на Ирландия Майкъл Хигинс. През първата половина на 2013 г. страната председателства управителния орган на ЕС.

Според ирландския президент, в ЕС има проблем, породен от икономическата гъвкавост. „Причините за безработицата в Гърция са различни от тези, които съществуват в Ирландия, така че се нуждаем от един многополюсен подход, за да се справим с икономическите предизвикателства“ коментира Хигинс в интервю, публикувано лондонския The Financial Times.

Ирландският президент смята, че Еврозоната трябва да започне издаване на общи облигации, като по този начин ще се създадат условия за икономическо възстановяване. Той разкритикува сегашната политика на ЕЦБ, която не е в състояние да предизвика устойчив растеж на икономиката на ЕС. „В момента в ЕС 26 млн. души са без работа, а още 112 млн. са изложени на риск от бедност", предупреди той.

Според ирландския президент, „ЕС ще е изправен пред икономическа и морална криза, докато лидерите на страните-членки не направят своя избор за това какъв съюз искат да имат“. „Във времената, в които между членовете на ЕС нарасват противоречията, въпросът е много прост – иска ли Съюза да просъществува или не“, добави още Хигинс.

Подкрепи Economic.bg