Искат нов модел за финансиране на болниците

Шефът на Здравната каса Пламен Цеков предлага да отпаднат прогнозните бюджети

6456 ~ 2 мин. четене

Шефът на Здравната каса Пламен Цеков иска нов метод за финансиране на болниците. Идеята му е да отпаднат прогнозните бюджети, които бяха въведени едва миналата година. Новият вариант е парите да се разпределят не по лечебни заведения, а по области.

През миналата година заработи новата схема на финансиране на болниците. От касата започнаха да плащат на лечебните заведения по предварително планиран бюджет, а не за извършена дейност. Според новият шеф на НЗОК обаче и този метод трябва да се промени.

„Бюджети да имат областите и регионалните каси да могат да обявяват ежемесечно какъв брой случай ще се лекуват в дадена област, а пък пациентите да изберат в коя болница ще се лекуват и парите ще вървят след тях", съобщи Цеков пред Нова телевизия.

Според разчетите на касата няма да липсват средства за болничното лечение на нуждаещите се и разходите ще се планират по-ефективно.

От лекарския съюз обаче веднага откриха слаби места в проекта. Според специалистите ще е много трудно за пациентите, тъй като някой нуждаещ се може да реши да се лекува в друга област. „Зависи най-вече какъв ще е бюджетът на касата за следващата година. Ако не е поне 200 млн. Повече, ще е повече от трудно този модел да бъде изпълнен." допълниха  медиците.

Новият модел на финансиране може да влезе в сила най-рано догодина. Междувременно от касата обявиха, че скоро няма да има пари за долекуване на пациенти.

Припомням ви, че още преди две години бяха създадени девет клинични пътеки за медицински грижи след изписването от болница. Както се оказва обаче приложението им отново се отлага за неопределено бъдеще.

Подкрепи Economic.bg