Искат по-гъвкава бюджетна рамка на ЕС

Вноските от националните бюджети трябва да бъдат заменени от други начини за финансиране, смятат евродепутатите

6654 ~ 1 мин. четене

ЕС се нуждае от силен бюджет, за да посрещне политическите си цели преди срещата на европейските лидери. Те ще обсъждат предложението за бюджета 2014-2020 г. на 29 юни. Това заявиха днес членовете на ЕП, предадоха от пресслужбата на Европейския парламент.

Според депутатите дългосрочната бюджетна рамка трябва да бъде достатъчно гъвкава, за да отговори на новите предизвикателства. Вноските от националните бюджети пък трябва да бъдат заменени от други начини за финансиране на ЕС, гласи резолюция приета тази сряда.

Европредставителите са на мнение, че липсата на гъвкавост при сегашната система затруднява реакцията при нови предизвикателства. Така например се оказа трудно да се намери финансиране за проекта за изследвания на ядрения синтез ITER - нов приоритет, възникнал в средата на текущия бюджетен период.

 Колкото по-малък е бюджетът, толкова е по-важно да може да се прави преразпределение на ресурси, за да се посрещат неочаквани събития, смятат от ЕП.

Подкрепата на Парламента е необходима, за да може държавите членки да приемат с единодушие Многогодишната финансова рамка (МФР).

По силата на учредителните договори, бюджетът на ЕС трябва да се „финансира изцяло от собствени ресурси“. Според Парламента въвеждането на алтернативни източници на приходи, като например данък върху финансовите сделки или нов ДДС за целия ЕС, ще намали дела на вноските на страните членки на ЕС на база брутен национален доход на глава от населението от 75% на 40% към 2020 година. Подкрепи Economic.bg