Искат помощ заради провалената реколта

Държавата ще ги компенсира само за вложени до момента средства

6844 ~ 1 мин. четене

Земеделските стопани поискаха държавна помощ заради провалената реколта. Хиляди декари с насаждения няма да дадат реколта заради проливните дъждове.

Нивите около Първомай са превърнати в непроходимо блато, в което затъват дори и високо проходимите автомобили. Стефан Хаджиев отглежда 2 хиляди декара тютюн тук. Триседмичните дъждове са унищожили много от насажденията, а тези, които са оцелели, ще загинат от болести, съобщи bTV.

Приблизителните загуби на земеделеца до момента се оценяват на около 500 хиляди лева. Подобна е ситуацията и с Асен Кичуков, който от дъждовете е загубил 12 тона череши.

От земеделското министерство успокояват пострадалите фермери, че държавата ще ги компенсира за щетите. „Подава заявление в областната дирекция „Земеделие", назначава се комисия, която идва и му прави проверка и  констатира съответната щета", обясни Стела Виткова от Министерство на земеделието и храните.

Фермерите ще бъдат обезщетени за вложените до момента средства, но няма да получат пари за пропуснатите ползи за нереализираната продукция.

Подкрепи Economic.bg