Искат премахване на ДДС върху детските стоки

17 хил. подписа се събраха в подкрепа на предложението

148 ~ 1 мин. четене
Автор: Божидара Иванова

Подписка за премахване на данък върху добавената стойност (ДДС) върху детските стоки внасят в Министерския съвет. Нулевата ставка бе поискана от асоциацията на търговците, за да се подобрят условията за раждане и отглеждане на деца у нас, съобщи Нова ТВ.

Събрани са 17 хил. подписа в подкрепа на предложението от асоциацията. Основните мотиви за внасянето му за обсъждане са фактът, че българското домакинство има най-нисък доход в Европейския съюз и годишните разноски за отглеждане на дете у нас без закупуване на луксозни стоки, възлизат на 5 хил. лв. Друг мотив на търговците е,че средногодишният доход за отглеждане на дете в България е едва 15% от този на европейците, а ръждаемостта в страната спада.

От асоцияцията цитират и анализи за прилагане на подобна мярка от 22 държави членки на Европейския съюз. Сред тях са Великобритания и Ирландия.

С премахването на ДДС върху детските стоките, семействата ще разполагат с около 1150 лв. допълнителни средства. Загубата за държавната хазна ще е около 19 млн. лв., което е около 3% от общия обем генерален приход от ДДС.

Подкрепи Economic.bg