Искров се обяви срещу съмнителни фалити

Обявяването в неплатежоспособност на фирми със задна дата спъва банковия сектор, заяви управителят на БНБ


Фалитите със задна дата пречат на растежа на икономиката. Това каза говерньорът на Българска народна банка Иван Искровна церемонията за 20-тата годишнина на Асоциацията на банките в България. „Навсякъде из Централна и Източна Европа, банките имат проблеми със събирането на обезпеченията по кредитите. Напоследък у нас се появиха неприятни практики, измами за банките”, каза Искров визирайки порочната схема фирмите да обявяват фалит със задна дата и така да избягват изплащането на взети кредити. По този начин, на практика, банките губят обезпечението по необслужваните заеми, отпуснати след обявената от фирмата дата за фалит.

 

Банкер номер едно изнесе и статистика, която показва приноса на банковата система за развитието на икономиката у нас. Според данните, в периода 1998-2011 година средногодишният ръст на БВП на България е 4%, а за целия период той възлиза на 63,5%. В същото време добавената стойност в отрасъла "Финансови и застрахователни дейности" бележи средно годишен растеж от 13,3%, а общо за целия период – 384,9%.

 

Това означава, че 1/6 от растежа на БВП на страната се дължи именно на този сектор, който основно е доминиран и представляван от банките, каза Искров. Също така според него икономическият растеж на страната ще се забиви до 0,7% през 2012 година.

 

Специален гост на коктейла бе и президентът на Република България Росен Плевнелиев, който изрази задоволство от стабилността на банковата система в страната. Кратко приветствие по повод юбилея на АББ направи и председателят на Комисията за финансов надзор Стоян Мавродиев.

Коментари: 0