Искът за компенсации от CEZ е неоснователен, твърди Албания

Енергийната компания заведе арбитраж, в който ще настоява, че е загубила 200 млн. евро

84 ~ 1 мин. четене
Автор: Атанас Христов

Албанското енергийно министерство не приема претенциите на чешката енергийна компания CEZ за компенсации заради отнетия лиценз. Според властите в Албания искът на компанията е неоснователен, пише Associated Press.

В четвъртък стана ясно, че енергийната компания ще инициира международен арбитраж срещу Албания. Причината е отнетия лиценза на CEZ Shperndarje за разпределение на електроенергия в страната. Албанският енергиен регулатор (ERE) изтъкна като причина "прекалено малкото инвестиции в електропреносната мрежа и недостатъчния внос на електричество".

От CEZ засега отказват да кажат къде ще се проведе арбитражът, нито за какви щети ще пледират. Според неофициална информация обаче става въпрос за рекордните 200 млн. евро загуби от направената инвестиция в страната. През 2009 г. чешката компания купи 76% от CEZ Shperndarje за 102 млн. евро. Според разчетите на албанското правителство обаче, с неизпълнението на поетите ангажименти, CEZ е нанесла загуби на правителството в размер на 1 млрд. долара.

Подкрепи Economic.bg