Испания възроди бартера

Кризата накара хората да се върнат към разменната търговия, вече има 280 такива магазина

Бартерът замени шопинга в Испания. Изобретателноста на иберийците в кризата роди разменна търговия, пише Ройтерс.

На принципа на бартера функционират около 280 магазина, които работят на основата на точковата система. Потребителите разменят стоки срещу точки, които печелят, като носят свои собствени предмети и плащат малка сума за начален абонамент.

Клиентите могат и направо да си купуват точки с евро, но така стоките се оскъпяват. Ройтерс разказва за магазинчето за стоки втора ръка на Емануела Сена, което се намира в центъра на Мадрид. В него се предлагат дрехи, книги, компактдискове и електрически уреди.

Посетителите стигат до около 20 души на ден. Магазинчето на Емануела Сена е част от малък, но разрастващ се паралелен бизнес, основно подхранван от няколко уебсайта, които рекламират всякакви стоки и услуги - от езикови курсове и разхождане на кучета до мебели и автомобили. За тях обаче не се плаща в брой, а търговията става чрез бартер.

Сабино Лиебана също е част от новия тип бизнес. Той продава принтери и през 2010 г. е плащал наема на офиса си в столицата в размер на 600 евро месечно чрез стоки вместо пари.

Лиебана е направил около десетина сделки, без реално да е взел пари през последните 6 месеца, най-вече за реклама и чрез базирания в Барселона портал за размяна acambiode.com. Кризата стана причина и за други видове изобретателност.

Търсейки начини да запазят бизнеса си, магазините в два града започнаха отново да приемат песетата.

Коментари: 0