Испанските банки с рекорден дълг към ЕЦБ

Те трябва да връщат 263,5 млрд. евро

Положението с капиталите на испанските банки продължава да се влошава. Статистическите данни в края на април показват, че дългът на националните финансови институции към Европейската централна банка е достигнал рекордно висока стойност - 263,5 милиарда евро.

Размерът на банковите задължения в Испания достигна безпрецедентно високо ниво още през март, когато стана ясно, че банките трябва да върнат 227,6 милиарда евро на ЕЦБ. Сумата е индикатор за способността на испанските финансови институции да се набират капитал от пазарите.

В тази връзка испанската банка ББВА обяви, че ще задели допълнително 1,8 милиарда евро, за да се застрахова срещу рисковете от отпуснатите ипотечни кредити. Решението на ръководството бе взето, след като в неделя други три испански финансови институции обявиха, че тази година ще осигурят допълнително 10 милиарда евро за сходни провизии в отговор на искането на испанското правителство за реформиране на рисковите активи на банките, съобщава bTV.

С набавянето на дапълнителни резервни капитали банките възнамеряват да върнат инвеститорското доверие в страната, като първо провокират рейтинговите агенции да повишат оценките си за кредитния им рейтинг.

Наскоро „Стандард енд Пуърс” понижи оценките си за девет испански банки, сред които водещите Сантандер и ББВА.

Коментари: 0