Историята на най-старата банка в света

Някои любопитни дати и факти за финансовата институция с 540-годишна история, която днес е поставена на карта от кризата

10754 ~ 2 мин. четене
Автор: Атанас Христов

С 540-годишна история, най-старата банка на планетата - италианската Monte dei Paschi di Siena днес е поставена на колене пред финансовата и икономическа криза.

Затова Информационна Агенция Икономика реши да потърси някои любопитни факти около създаването и развитието на финансовата институция "родена" преди Америка.

Monte dei Paschi di Siena, наричана фамилиарно "il Monte" е основата през далечната вече 1472 г. с покровителството на Република Сиена - тогава град-държава, а днес италианско градче с около 50 хил. жители. Официалната дата на създаване е 27 февруари. Учредяването е станало с решение на Генералния съвет на Републиката, а целта на банката е била да предоставя заеми на "бедни и нещастни или нуждаещи се лица". Лихвата е била минимална.

При основаването банката се превръща в наследник на средновековните банкови традиции в Сиена, разработвайки ефикасна система за кредитиране и подпомагане на местната икономика.

Общественият характер на финансовата институция е потвърден от реформа през 1624 г., след която банката вече е съставена от прогресивни структури. По повод на реформата Великия херцог Медичи предоставя на вложителите в банката държавни гаранции за депозитите им, като ги обвързва с приходите от държавните пасища в Maremma. Именно от "Paschi" идва и името на финансовата институция. Медичи решава институцията да се управлява от 8 граждани, принадлежащи към аристокрацията.

От тази основа Monte Dei Paschi е в състояние да консолидира и да увеличи банковата си дейност през ХVII и ХVIII век. Реформата помага за значителното разширяване на бизнеса веднага след обединението, но най-вече през изминали ХХ век.

Бурно е развитието и през ХIХ век. През 1833 г., когато Наполеон пада от власт се налага пълна реорганизация на банката и тя се трансформира в спестовна каса.

Monte Dei Paschi успява да премине невредима през банковите скандали в края на ХIХ век и през 1910 г. тя става втората по големина сред спестовните банки в Италия - с клонове във Флоренция, Ливорно, Лука и още 17 града.

Последващото разширяване на дейността на банката на италианска територия и засиленото присъствие на международните финансови пазари водят до нова ера в историята на Monte Dei Paschi. Финансовата институция все повече започва да прилича на холдинг.

През 1995 г., със заповед на министъра на финансите, банката е преобразувана в корпорация с името Banca Monte dei Paschi di Siena.

От юни 1999 г. акциите на Monte Dei Paschi се тъгуват на италианската фондова борса, а само няколко месеца след качването им - от септември 1999 г. книжата са част от най-представителния индекс на пазара - FTSE MIB.

Днес банката има 1900 клона в Италия и е третата по големина на Апенините, след UniCredit и Intesa Sanpaolo.

Подкрепи Economic.bg