Италианските банки заделят допълнително 3 млрд. евро

Финансовите институции продължават да страдат от липсата на прогрес в икономиката

Двете най-големи банки по активи в Италия,  са заделили нови 3 млрд. евро в провизии за загуби от кредити през третото тримесечие на годината. Трезорите продължават да страдат от бавните темпове, с които местната икономика се възстановява.


UniCredit, най-големият кредитор в страната, отчете нетна печалба от 335 млрд. евро, което е голямо подобрение спрямо 10.6 млрд. евро загуба за същия период на миналата година, което се дължи в голямата си част от масивни отписвания на активи за придобивания, извършени преди седем години. Нетната печалба на втората банка Intesa Sanpaolo падна 21% до 414 млрд..

Състоянието на Италия в рецесия, която продължава повече от една година, банките продължават да натрупа загуби и кредитите им се влошават, пише FT. И докато италианските домакинства останаха устойчиви по време на криза, основният източник на проблемните кредити са малки и средни предприятия, които се смятат за гръбнакът на икономиката.

UniCredit задели € 1,8 млрд. за покриване на необслужваните кредити през третото тримесечие на миналата година. Intesa Sanpaolo задели € 1,2 млрд. в провизиите за загуби през тримесечието, почти двойно повече от  третото тримесечие на миналата година.

Коментари: 0