Италианският парламент не подкрепи Романо Проди за президент

Италия изпада в тежка политическа криза, след като лидерите на двете основни коалиции обявиха, че подават оставка

132 ~ 2 мин. четене
Георги Желязков Автор: Георги Желязков

Парламентът в Италия не подкрепи бившия министър-председател Романо Проди за президент на страната. "За" кандидатурата гласуваха едва 109 депутати при необходими 504 гласа. Гласуването разкри разцеплението в лявоцентристката коалиция, като около 100 депутати от нея гласуваха против бившия премиер.

Преди Романо Проди лявоцентристката коалиция  предложи за президент Франко Марини, но той също не успя да събере необходимото мнозинство. Той се смяташе за компромисна фигура, одобрена и от партията на Силвио Берлускони

Политическата криза в Италия се задълбочи още повече, след като лидерът на коалицията Пиерлуиджи Берсани обяви след вота, че ще подаде оставка. Роси Бинди, председател на Демократическата партия, също съобщи, че се оттегля.

Вотът в парламента беше съпроводен от протести на привърженици на Силвио Берлускони, които се обявиха против кандидатурата на Проди. Дясноцентристката коалиция на Берлускони пък блокира вота и се присъедини към хората пред парламента.

 Седемгодишният мандат на сегашния президент на страната Джорджо Наполитано изтича в средата на май. Докато не бъде избран наследникът му, който ще има правомощията да разпусне парламента и да намери някакъв компромисен вариант за формирането на правителство, изглежда има много малки шансове да се сложи край на безизходицата и изпълнението на реформите да продължи.

"Демократическата партия може да се самоунищожи, но не трябва да се позволява да унищожи страната", коментира Маурицио Гаспари, политик от дясноцентристката партия, след като привържениците на Берлускони приветстваха "смъртта на съперника".

Днес италианският парламент отново ще се събере, за да избира президент. Това е най-дългият вот в следвоенната история на Италия след случая от 1971 г., когато бяха проведени 23 гласувания, за да се стигне до избора на Джовани Леоне.

Подкрепи Economic.bg