Иван Иванов остава депутат след единодушно решение на КС

Според КС макар и назначен със заповед на премиера, Иванов така и не е успял да встъпи в длъжност като зам.-министър и нито за секунда не е изпаднал в състояние на несъвместимост

Снимка: БГНЕС

172 ~ 1 мин. четене

Конституционният съд реши единодушно, че Иван Иванов остава депутат, съобщава "Правен свят". Според КС макар и назначен със заповед на премиера, Иванов така и не е успял да встъпи в длъжност като зам.-министър и нито за секунда не е изпаднал в състояние на несъвместимост. Очаква се решението, по доклад на съдия Кети Маркова, да бъде публикувано на сайта на съда по-късно днес.

Иван Иванов беше назначен от премиера Пламен Орешарски за заместник-министър на вътрешните работи на 19 юни, но беше освободен само няколко часа по-късно. Причина за мигновеното му уволнение стана информация, че е бил свързан с групировката СИК през '90-те години. По искане на ГЕРБ в Конституционния съд започна дело, което трябва да реши дали назначаването му в кабинета е в несъвместимост с депутатското му място.

"Поддържам становището си, че няма несъвместимост. Няма акт за встъпването ми в длъжност, няма изразена воля за подобно нещо, няма разписани документи. Тезата, че за няколко часа съм бил заместник-министър не важи", каза на излизане от Конституционния съд Иванов.

Казусът с Иванов е донякъде подобен на ситуацията с Делян Пеевски, за когото Конституционният съд на практика реши, че може да се върне като депутат в НС, след като за кратко заемаше поста шеф на ДАНС.

Подкрепи Economic.bg