Иван Костов: Бюджет 2013 събира пари насила

Хората инвестират, когато имат положителни очаквания за бъдещето, каза икономистът и лидер на ДСБ

"Насилствено изкарване на пари за бюджета, какво очакват управляващите, не може да има", заяви пред БНТ съпредседателят на "Синята коалиция" в Парламента Иван Костов. Според него правителството очаква парите от данъка върху лихвите от депозити да влязат в реалната икономика. "Хората обаче инвестират, когато имат положителни очаквания за бъдещето. Щом те не са оптимисти, няма да рискуват", поясни лидерът на ДСБ, който е и икономист. "Според управляващите данъкът върху лихвите е данък срещу лентяите. Това е лява формулировка, с която не мога да се съглася", каза още Иван Костов.

Той е на мнение, че повишаването на данъците очевидно не е решение за излизане от кризата и не стимулира икономиката. "Нарасналото облагане не е адекватно към основните данъкоплатци, защото по-сериозните данъци се отразяват най-сериозно на домакинствата", заяви бившият премиер.

"От гледна точка на държавата, 50 лв., които ще се вземат от един човек от лихвата върху депозита му, са нищо, но за човека са много. Той си е планирал с тези пари да закърпи бюджета си, защото той досега си ги е смятал като чисти доходи", обясни Костов.

 

Коментари: 0