Изграждаме Русе – Свиленград с Турция и Катар

За отсечката ще се плаща тол-такса, обясни Лиляна Павлова

Обхватът на трасето Русе - Свиленград, габаритите на пътя, включително трафика и развитието на националната пътна инфраструктура са част от детайлите, обсъдени по време на тристранната среща между България, Турция и Катар. Това съобщи министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова, която бе домакин на срещата. Тя бе категорична, че участието им в проекта е категорично.

Пътят ще бъде изграден на принципа на публично-частното партньорство. За него ще се плаща тол-такса, тъй като той ще бъде извън националната пътна инфраструктура, за която заплащаме с винетки. 

„В духа на постигнатото съгласие за такъв тип инвестиция, днес бяха проведени разговорите. Мандатът на двете държави беше категоричен, а именно, че те са тук с ясната воля мандат и желание - тази инвестиция да бъде инвестирана на този принцип. В рамките на разговорите бяха обсъдени конкретни детайли по работата за пътя, тези 300 км.”, каза министърът. 

Съгласно решението на кабинета ангажиментът на България първоначално беше изцяло да покрие отчуждаването и всички такси около него, както и да предоставим идейно проектиране. По предварителни сметки за това ще са нужни около 20-30 млн. лева, но те ще могат да бъдат детайлизирани, когато има конкретно трасе.

Очаква се автомобилите да плащат такса от 10 лв., а камионите - 50 лв.

Направени са предварителни разчети на трафика по цялото трасе и очакваното увеличение на този трафик е около 40%, обясни Павлова.

Турция има мандат само за пътя Русе-Свиленград, докато Катар има по-широк мандат, съобщи регионалният министър.

Катар е предложил обхватът на проектната компания, която ще сформират трите страни, да не бъде лимитиран само до изграждането на път, а паралелно с проектното проучване да бъдат включени и други инфраструктурни проекти.

„Като част от възможните проекти са скоростният път Рила, магистралата Черно море, говорихме за изграждане и на язовири. В една такава инвестиция бихме могли да говорим и за реализация на летище и друг тип инфраструктура”, каза Павлова.

Коментари: 0