Изграждат се водни проекти за 1.5 млрд. лв.

Оперативната програма, по която се финансират проектите за този сектор, е на стойност 3.5 млрд. евро, каза Спиридон Александров, началник отдел "Мониторинг и докладване" към МОСВ

144 ~ 1 мин. четене
Георги Желязков Автор: Георги Желязков

Проектите във водния сектор са на стойност 1.5 млрд. лв. Това каза началник отдел "Мониторинг и докладване" към Министерството на околната среда и водите (МОСВ) Спиридон Александров след церемонията за първа копка за изграждане на канализационна помпена станция и тласкател във Варна. Той припомни, че оперативната програма, по която се финансират проектите за този сектор, е на стойност 3.5 млрд. евро.

По неговите думи 25% от цялата сума вече са изплатени на бенефициентите. "Договорените средства са на 140%", каза Александров като обясни, че процентът надхвърля 100, защото при изпълнението на различните проекти са реализирани икономии.

Изграждането на канализационна помпена станция "Акациите" и на тласкателя се финансира по проект "Реконструкция и модернизация на ПСОВ-Варна - втори етап", който се финансира по Оперативна програма "Околна среда 2007 - 2013 г.".

Ръководителят на проекта Дарина Йорданова посочи, че работата трябва да приключи за една година. "С изпълнението на проекта ще бъде спряно изтичането на отпадъчни води в морето и ще се гарантира чистотата на градските плажове във Варна. Изграждането на този обект е част от голям проект на общината, финансиран по оперативната програма "Околна среда", обясни Йорданова. По думите й общата му стойност е над 41.5 милиона лева.

Освен изграждането на канализационната помпена станция и на тласкателя, проектът предвижда и модернизация на пречиствателната станция във Варна, където ще бъде направено трето стъпало за изчистване на фосфора от отпадъчните води.

Коментари: 0