Изпиваме 100 млн. литра вино годишно

Около 2/3 от изнасяното българско вино е предназначено за Русия

148 ~ 1 мин. четене

Около 100 млн. литра вино се изпиват годишно в България. Това съобщи проф. Пламен Моллов, председател на Националната лозаро-винарска камара, цитиран от „Фокус”. В тези цифри влизат и част от непромишлено произведеното вино, или т.нар. домашно производство.

„Около 2/3 от износа на вино в България е предназначен за Русия, 20% в Полша, а около и 1% от е за Китай”, допълни проф. Моллов. По думите му, китайският пазар е с голям потенциал, но е и един от най-трудните, тъй като те сега започват да се учат да пият вино. „Най-големият вносител на вина в Китай е Франция и затова тя диктува вкуса им. В тази връзка, те предпочитат налаганите от Франция сухи вина. Въпреки че нашето вино е с добро качество и конкурентна цена, за съжаление, то няма изграден бранд”, поясни председателят на Националната лозаро-винарска камара.

Проф. Моллов добави, че вътрешният пазар на вино е много ограничен и е насочен предимно към евтини продукти. „Целта на нашето винопроизводство са международни контракти. За съжаление, количествата на износ са символични в сравнение с потенциала на производството”, допълни още той. 

Подкрепи Economic.bg