Използваме по-гъвкаво парите за екология

Със средствата ще се финансират и други проекти извън оперативната програма

България получи одобрение от Европейската комисия да изразходва по-гъвкаво парите за околна среда и да насочи средства от едноименната оперативна програма към нови дейности, които сега са извън обхвата й. Това съобщи министър Томислав Дончев в Брюксел след среща с комисаря по регионалната политика Йоханес Хан, предаде БНР. 

До края на юли ще бъдат определени новите дейности и сумите, които ще бъдат пренасочени към тях, като те може да достигнат 150 милиона лева.

Министър Дончев смята, че няма причини в юлския мониторингов доклад България отново да бъде критикувана за злоупотреби с еврофондове, защото според него превантивния подход вече дава резултати. 

"България, специално по отношение на европейските пари, според мен е по-скоро в комфортна ситуация. Ако видите базисния индикатор, процент грешки, резултатите на България са доста по-добри от средните за Европейския съюз. Това, което се прави, е проблемън да се хваща в зародиш и да не позволяваме да се материализира. Имаме бърза, ефективна, може би в някаква степен жестока, но безспорно ефективна система за финансови корекции. Бъркаш, плащаш. Превантивният ефект е налице. Защото от финансовите корекции боли", каза той.

На 21 юни от Брюксел разрешиха да се пренасочат 600 млн. лв. Европейската комисия разреши прехвърлянето на сумата по Програмата за развитие на селските райони от мерки, към които няма интерес, към по-атрактивни. 

Коментари: 0