Изтеглените от опасни продукти влизат в международен портал

Платформата е разработен съвместно от ЕС, САЩ, Австралия и Канада

92 ~ 1 мин. четене

Всички изтеглени от пазара опасни продукти ще бъдат вписвани в общ международен портал. Платформата бе представена днес в Брюксел. Проектът е разработен съвместно от ЕС и страните от Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР), в това число САЩ, Австралия и Канада.

Порталът ще представя данните в удобен за търсене формат и ще допринесе за повишаване на безопасността на потребителите по целия свят. Той ще подобри осведомеността на потребителите и тяхното доверие при извършването на покупки на световно равнище, съобщиха от пресслужбата на ЕК.

Експертите отчитат, че потребителите извършват все повече покупки на световния пазар, както в интернет, така и извън интернет. "В този по-всеобхватен световен пазар те искат да са сигурни, че на пазара не се допускат опасни продукти. Но как биха могли потребителите да разберат дали детската количка или велосипедът, произведени извън ЕС, са в съответствие с европейските и международните изисквания за безопасност? Те могат да проверят това в „Международния портал за изтеглени от пазара продукти", гласи съобщението на ЕК.

С очакваните 3000 уведомления за изтегляне на продукти от пазара годишно потребителите, предприятията и компетентните органи ще имат достъп до набор от информация за изтеглени от пазара продукти, допълвана редовно от органите в ЕС (чрез RAPEX, системата на ЕС за бързо предупреждение за опасни нехранителни продукти), Съединените щати, Канада и Австралия.

Подкрепи Economic.bg