Йената продължи да пада рано в понеделник

Еврото остана почти без промяна спрямо долара рано в понеделник на цена от 1.2994 долара

156 ~ 3 мин. четене

По време на ранната търговия в понеделник, йената достигна нови дъна спрямо множеството от основни валути. Продължаването на спада на японската валута се дължи на новините от изминалата седмица, че Японската централна банка ще удвои  паричното стимулиране на икономиката с 2.9 трилиона долара до края на 2014г. и ще започне програмата си за изкупуване на дългосрочни облигации веднага с цел спиране на дефлацията в страната и повишаване на инфлацията до 2% на годишна база.

Рано в понеделник, американският долар достигна цена от 98,83 йени, което бе покачване с повече от една йена спрямо петъчната цена на затваряне. Това е най-високата цена на долара спрямо йената от юни 2009 година. Еврото се изкачи до 128.32 йени, достигайки най-високото си ниво спрямо йената от януари 2010 година.

Според пазарни наблюдатели, разпродажбите в йената са се ускорили, след като   Японската централна банка докладва, че тази седмица ще закупи държавни облигации с падеж над пет години, на стойност 1,2 трилиона йени. Според пазарни анализатори, като краткосрочна съпротива за долара се очертават нивата от 100 йени и нивото от 101,50 йени за долар. Предполага се, че част от потока от нови пари в Япония ще бъдат използвани от японските инвеститори за закупуване на високодоходни активи в чужбина, което ще забави до някаква степен поевтиняването на йената.

Еврото остана почти без промяна спрямо долара рано в понеделник на цена от 1,2994 долара. Еврото достигна двуседмичен връх от 1,3040 долара по време на търговията в петък, след по-слабият от очакваното растеж на заетостта в САЩ, който хвърли сянка върху възстановяването на американската икономика.

Австралийският долар достигна цена от 102,32 йени тази сутрин, най-високото си  ниво от юли 2008 година.

След като от ЯЦБ оповестиха безпрецедентните си мерки миналия четвъртък йената загуби повече от 6% от стойността си спрямо щатския долар и еврото. Пазарни анализатори очакват през идната седмица йената отново да е в центъра на вниманието, а останалите валутни двойки да останат на заден план.

От Barclays Capital  заявиха, че очакват цената на щатския долар от 103 йени през следващите три месеца.

Златото пада от началото на деня

Цената на златото се понижи леко в тази сутрин, но остана близо до тридневния си връх достигнат в петъчната сесия, когато лошите данни за заетостта в САЩ подсилиха очакванията, че Федералният резерв няма да прекрати скоро своята програма за парично стимулиране, която е силен коз в подкрепа на златото. В петък ценният метал се покачи с повече от 27 долара за тройунция, което бе най-голямото му дневно покачване от ноември досега.

Рано в понеделник цената на златото бе 1576 долара за тройунция. В петък бе достигнато ниво от 1581.55 долара за тройунция, след като данните за месец март показаха, че американските работодатели са разкрили само 88 000 нови работни  места спрямо очакваните 200 000 броя, което е най-ниското ниво на нови работни места за последните девет месеца. Нивото на безработицата в САЩ все пак е спаднало през март до 7,6%.

Данните от петък показаха, че хедж фондовете търгуващи със злато са намалили техните експозиции до най-ниската им стойност от август 2012 година. Също така хедж фондовете са увеличили залозите си срещу цената на среброто и са преминали към нетно къса позиция спрямо среброто за първи път от 2006 г. насам.

Цената на петрола остана без промяна рано в понеделник, след като в петък достигна двуседмично дъно, тъй като лошите данни за броя на откритите работни места в САЩ намалиха очакванията за търсенето на петрол в най-голямата икономика в света.

Рано в понеделник цената на петрола бе 93,40 долара за барел.

Отдел "Анализи валутни пазари", ФК "Логос-ТМ" АД

Подкрепи Economic.bg