Йената продължи да поевтинява

Златото пада заради силата на долара

100 ~ 3 мин. четене

Йената продължи стремглаво да поевтинява и долара рано днес премина над 102 йени, след като Токио избегна директна критика за агресивната си политика от монетарни облекчения по време на срещата на Г-7 през уикенда. Това дава възможност и за нови поевтинявания на японската валута.

В ранната азиатска сесия зелените пари пробиха съпротивата при 102 и скочиха до 102.15, което е най-висока стойност след октомври 2008. Сутринта котировките бяха 101.60. Каквито и да е опасения за продажби на йената през миналата седмица преди срещата пна Г-7 изчезнаха, когато Япония се измъкна от критика за започнатата на 4 април монетарна политика на Японската централна банка. Финансовият министър на Великобритания Джордж Озбърн заяви, че Г-7 се ангажира да не се цели в определени валутни курсове.

Според анализатори и дилъри долара е преминал търговията над 100 йени през миналата седмица заради сигналите за подобрение на пазара на труда в САЩ, а не толкова заради действията на ЯЦБ. Данни в петък показаха обаче, че японските инвеститори вече купуват повече чужди активи, което ускорипропдането на йената.

Върхът от април 2009 на 101.45 се очакваше да покаже реакции, но след като долара го преодоля в петък липсва консенус къде точно лежи следващата съпротива. Някои предполагат, че е около 105. Йената се обезцени с 10% само след оповестяването на монетарната експанзия на ЯЦБ на 4 април, а от средата на ноември се обезцени с 27%.

Австралийският долар слезе и днес срещу американския си съименик до 0.9979 след спад под паритета в петък до 0.9961, най-ниска стойност след юни 2012. Изненадващото намаление на австралийските лихви през миналата седмица от централната банка и намалените прогнози за инфлация поразиха валутата и я поставиха под натиск. Доста търгуващи вече се притесняват от нива над паритета и се чувстват по-комфортно ако са в рейнджа 0.80-1.00.

Евро/йена е на 132.09 след като в ранната азиатска сесия удари връх от 132.39, който е най-висока стойност след януари 2010. Единната валута е на 1.2973 срещу долара и близо до 1-месечното дъно от 1.2935 от петък.

Златото пада заради силата на долара

Златото днес пада и е близо до най-слабите стойности за последните седмици, а причината е силата на долара срещу другите валути. Тя се дължи на сигналите за подобрение на пазара на труда в САЩ и продължаващото спадане на активите на търгуващите със злато фондове.

Данните за пазара на труда зад океана сочат към стабилно възстановяване в най-голямата икономика в света, а това засилва спекулациите, че Федералния резерв може да намали стимулите от агресивната си политика насочена в подкрепа на растежа.

Жълтият метал падна днес със 17 долара до 1430 долара за тройунция и приближава дъното от петък на 1420.61 долара, което е най-ниска стойност след 24 април. Златото се обезцени с над 14% тази година, тъй като инвеститорите преместиха активите си към акциите и долара. До момента нищо не говори добре за метала и само пробив над нивата от 1487 долара ще покаже възможност за покачване. В момента са налице може би технически продажби заради пробива под 1440 долара.

Активите на най-големия златен фонд в света SPDR Gold Trust паднаха с 0.24% до 1051.65 тона в петък след минимално покачване в четвъртък. В момента те са близко до най-слабите стойности за последните 4 години.

Азиатските индекси падаха днес заради разпродажбите при суровините, които се дължат на силата на долара. Той от своя страна скочи до четири и половина годишен връх срещу йената при нарастващата увереност в американската икономика.

Златото удари 11-месечен връх през октомври миналата година след съобщението на ФЕД, че ще предприеме трети рунд от агресивни икономичски стимули, което тогава повиши опасенията, че централната банка ще печата повече пари, за да купува активи и това ще доведе до инфлация.

Отдел “Анализи валутни пазари”, ФК “Логос-ТМ” АД

Подкрепи Economic.bg