Йената задържа позициите си спрямо долара и еврото

Златото поевтиня след поредица положителни новини за световната икономика

128 ~ 3 мин. четене

Цената на йената остана почти без промяна по-време на търговията в сряда, след ката във вторник отчете рязко покачване. По всичко изглежда, че търговците са готови да възобновят продажбата на японската валута в очакване на новите парични стимули в Япония, след прибиране на печалби в понеделник и вторник.

Доларът се е повишил с около 10% спрямо йената от средата на месец  ноември досега. Йената реализира силен ръст във вторник, след като на своето събрание Японската централна банка разочарова инвеститорите, които се надяваха на по-агресивни действия за парично облекчаване на японската икономика.

Въпреки по-меките мерки на Японската централна банка за отслабване на йената, повечето финансови анализатори смятат, че перспективите пред йената остават мрачни. Японската централна банка остава под натиск за инжектиране на повече парични стимули в икономиката, което неминуемо ще навреди на японската валута. Позициите на пазара на валутни опции също сочат за средносрочна  слабост на йената, като някои финансови участници залагат, че цената на един долар ще надхвърли 100 йени.

Фактът, че американската икономика се представя по-добре от очакваното през последните няколко месеца, ще доведе до по-големи разлики в лихвените проценти в САЩ и Япония, което от своя страна ще доведе до отслабване на японската валута спрямо долара.

Последно за деня доларът се разменяше за  88,60 йени, отстъпвайки от две и половина годишният си  връх от 90,25 йени за долар, достигнат в понеделник.

Еврото също запази цената си спрямо йената в сряда. Последно за деня еврото се разменяше за 117,90 йени.

Спрямо долара, еврото отчете слабо поевтиняване, след като инвеститорите отчетоха намаляването в прогнозата на Международният валутен фонд за глобалния растеж на световната икономика, като основна причина за тази негативна промяна в прогнозата е все още продължаващата рецесия в еврозоната.

Последно за деня еврото се разменяше за  1,3305 долара, като по-рано през деня падна до 1,3265 долара.

Канадският долар се срина, след като Канадската централна банка задържа основния лихвен процент в страната на 1%, но намали времето за бъдещо увеличение на лихвения процент в Канада, което се приема като знак за скорошно увеличение на лихвения процент. Американският долар скочи с 0,8% за деня спрямо канадският долар, достигайки цена от 0,9989 канадски долара.

Британският паунд се възстановени от близо петмесечното си дъно спрямо долара, след по-добрите от очакваните данни за равнището на безработицата в Обединеното кралство и информацията от последната среща на Английската централна банка, според която необходимостта от по-агресивна парична политика в Англия е под въпрос.

Златото поевтиня след поредица положителни новини за световната икономика

Златото се отдалечи от едномесечния си връх от тази седмица, след данните за  покачване на доверието на потребителите в еврозоната и напредакът в преговорите за лимита на дълга на САЩ. Тези новини компемсираха действията на Японската централна банка, която води агресивна парична политика с цел отслабвана на йената и предизвикване на инфлация в страната.

Повишеното търсене в Китай на индустриални метали, като желязото, поради подобряването на глобалната икономика, също доведе до отлив от инвестициите в златни кюлчета.

Като цяло при подобряване на световния икономически климат, инвеститорите все по-малко се насочват към сигурни убежища, каквото е златото и инвестират в по-рискови активи.

Спот цената на златото достигна 1684.86 долара за тройунция, връщайки се на нивото си от 18-ти януари.

Цената на петрола рязко намаля, след като ключов тръбопровод в САЩ намали пропускателната си квота, поради прекалено големите запаси натрупали се в хранилището в  град Кушинг в Средния Запад. Тръбопорводът, захранващ източното крайбрежие на САЩ, намали подаването на гориво от 400 000 барела дневно на 175 000 барела дневно, като не бе дадена дата за възтановяване на пълната ставка. Намаляването е и в резултат на по-слабото търсене на петрол, което неминуемо води до спад в цената.

Петролът поевтиня рязко с  1.50 долара, след четри дни на покачване. Последно за деня петролът се търгуваше на цена от 95,80 долара за барел, като преди това бе достигнал цена от 97,00 долара за барел.

Отдел “Анализи валутни пазари”, ФК “Логос-ТМ” АД

Подкрепи Economic.bg