Йерун Дейселблум е новият председател на Еврогрупата

Френският финансов министър е заплашил да провали избора

468 ~ 1 мин. четене
Георги Желязков Автор: Георги Желязков

Финансовите министри от Еврозоната избраха без изненада новия си председател - холандският финансов министър Йерун Дейселблум. Това е едва вторият човек заемал този пост, след като предшественикът му - люксембургският премиер Жан-Клод Юнкер оглавяваше Еврогрупата в продължение на 8 години.

Преди началото на срещата снощи почти всичко изглеждаше решено и не се очакваха никакви изненади. Реално Дейселблум беше единственият кандидат за поста, след като на много ранен етап от избора финансовият министър на Германия Волфганг Шойбле отхвърли възможността да се кандидатира за поста и дори подкрепи кандидатурата на холандския си колега.

В процеса на обсъжданията снощи обаче френският финансов министър Пиер Московиси, чието име също се спрягаше като евентуален наследник на Юнкер, заплаши да провали назначаването. Той постави под въпрос бързината, с която се прави назначението и настоя Дейселблум да балансира между интересите на северните и южните държави, без да настоява прекалено много за свиване на дефицитите.

Реално опасенията на Московиси са, че Германия ще получи още един съюзник в лицето на Дейселблум, който да следва стриктната политика на бюджетни икономии, която е присъща за северните държави. Холандия е един от примерите за справяне с кризата и водене на стриктна фискална.

Жан-Клод Юнкер беше преизбран за последно през през лятото, тъй като държавите от Еврозоната не се разбраха кой да бъде негов наследник. Още тогава Юнкер каза, че няма да изкара докрай мандата си от две години и половина. Той изрази желание да се съсредоточи изцяло върху ангажиментите си като премиер на Люксембург - длъжност, която 59-годишният юрист заема от 18 години.Подкрепи Economic.bg