Журналисти на Associated Press са били подслушвани

В продължение на два месеца американското Министерство на правосъдието е следило тайно всички входящи и изходящи разговори на конкретни журналисти

84 ~ 2 мин. четене
Георги Желязков Автор: Георги Желязков

Американското правителство е подслушвало репортери и редактори от Associated Press, пише The Guardian. В продължение на два месеца министерството на правосъдието е следило тайно всички входящи и изходящи разговори на някои служители в американската медия, обявиха от AP.

Сред записваните телефони са били и тези на централните офиси на медията в Ню Йорк, Вашингтон и Хартфорд. Според медията записите са от април и май 2012 г. Точният брой на слушаните журналисти не е ясен, но в офисите на медията в тези градове работят над 100 журналисти, което означава, че по един или друг начин те всички са засегнати.

Главният изпълнителен директор на AP Гари Пруит изпрати протестно писмо до главния прокурор Ерик Холдър, в което заявява, че получената по този начин информация "отива отвъд всичко, което може да бъде оправдано от някакво специфично разследване". Според него това е "мащабно и безпрецедентно вмешателство" в работата на агенцията.

Засега от прокуратурата мълчат. Никой не е обяснил защо са били подслушвани журналистите и дали обект на подслушването са били само служители на АП.

Засега правителството не е казало за какво са използвани записите. Преди време официалните власти обявиха публично, че прокурорът на Вашингтон провежда разследване за изтекла информация, която е помогнала на AP да напише материал на 7 май 2012 г. за предотвратен терористичен акт в САЩ. Историята описва детайлно операция на ЦРУ в Йемен, благодарение на която е предотвратен атентат на Ал-Кайда през пролетта на 2012 г.

Сред конкретно подслушваните журналисти от AP са били петима репортери и двама редактори на медията, които са участвали пряко в писането на материала.

Подкрепи Economic.bg