КНСБ: 600 хил. домакинства са на ръба на оцеляването

Според президента на синдикалната организация за едно тримесечие броят им се е увеличил с 3%

6952 ~ 1 мин. четене

Близо 600 хиляди домакинства живеят с доход от под 205 лева на член от домакинството, което е на прага на оцеляването. Това заяви пред БНР президентът на КНСБ Пламен Димитров. По думите му това са бедстващи хора и техният брой се е увеличил с около 3% за последното тримесечие.

Той добави, че хората, които имат възможност да живеят сравнително добре по българските стандарти и разполагат с около 550 лева на месец, са намалели с 1.5% за три месеца.

"Новите цени наистина втрещяват хората. Виждаме напрежение и в семействата. Ако не бъдат разрешени техните нужди и тревоги, естествено ще избият нещата в някакви протести", смята Димитров.


Президентът на КНСБ смята, че втората стъпка, която трябва да се предприеме през есента, е свързана с промяната на гарантирания минимален доход.

Димитров повдигна и въпросът със заплащането в културата и в образованието. "Заплатите на учителите отново паднаха под средното за страната. Някъде около 15 млн. лв. са необходими, за да могат педагогическите заплати да мръднат нагоре с 20-30 лева", обясни президентът на КНСБ.

Подкрепи Economic.bg