Egan-Jones не изключва фалит на Германия

Според президента й Шон Игън страната няма как да изнесе на гърба си цялата Еврозона, без да достигне границите на кредитните си възможности

Американската кредитна агенция Egan-Jones вече не изключва възможността Германия да фалира. В интервю за германския вестник "Welt am Sonntag" президентът й Шон Игън заяви, че това може да се случи, ако продължава да прави отстъпки на партньорите си от Еврозоната.

"За мен никога не е било очевидно, че Германия може да изнесе на гърба си цялата Еврозона, без да достигне границите на кредитните си възможности. Ако сега Берлин увеличи още повече финансовата си помощ и не възпре исканията на други страни, сам ще се плъзне по надолнището", каза Игън.

Запитан дали Германия ще банкрутира, Иган твърди, че "това е напълно възможно". "Германия  щеше да има по-малко проблеми, ако я нямаше единната европейска валута, но ако напусне Еврозоната, ще плати още по-скъпо, добавя той.

Преди месец агенцията понижи дългосрочния рейтинг на Германия от "AА-" до "А+" и запази перспективата пред рейтинга "негативна". Агенцията е сравнително малка и нейните оценки нямат влиянието на трите големи - S&P, Fitch и Moody`s, които в момента дават максимална оценка на германския дълг.

Коментари: 0