Испания започва да пести от имигранти

Правителството ще задължава пристигащите чужденци да предоставят доказателство за доходи

7614 ~ 1 мин. четене

Пристигащите чужденци в Испания вече трябва да представят доказателство за доходи. Антикризисната мярка се въвежда, за да се гарантира, че пристигащите няма да са в тежест на социалната система. По примера на Испания, Великобритания също въвежда по-строг контрол на границата, съобщава bTV.

С въведената мярка, Мадрид се надява да спести над 1 млрд. евро годишно, ограничавайки „икономическите" имигранти. С министерска заповед от началото на юли испанското правителство посочи, че всеки гражданин на ЕС, живеещ в Испания в продължение на повече от три месеца, трябва да представи трудов договор или документи, които потвърждават, че разполага с достатъчно средства, за да се издържа сам.

В Обединеното кралство също е в сила такава разпоредба и Министерството на вътрешните работи изисква от гражданите на ЕС да не бъдат в прекомерна тежест върху публичните средства, преди да им позволи да останат във Великобритания.

Въпреки това министърът на имиграцията Фил Уулъс заяви, че британските власти игнорират тяхното право да депортират граждани на ЕС и призова Великобритания да последва примера на Испания и да промени подхода си.

Подкрепи Economic.bg