"Скотланд ярд" разследва черната борса на Олимпиадата

Лондонската полиция е събрала видеоматериали, които уличават и официални лица от олимпийските комитети

6962 ~ 1 мин. четене

Лондонската полиция започна разследване на черната борса за билети, която се е разразила по време на провеждащата се в момента Олимпиада в града, пише The Times. Според изнесената информация в нелегалната дейност са замесени официални лица и организации.

"Скотланд ярд" започна работа по случая, след като представители на олимпийски организации и агенции били заснети как продават хиляди билети за привлекателните места на трибуните на цени до 10 пъти по-високи от обявените на тях, информира The Sunday Times. От публикацията става ясно, че следователите ще разпитат членове на олимпийските комитети на Китай, Сърбия и Литва. Според изданието по време на игрите може да се стигне и до арести.

Специална оперативна група се е заела със случая. Разследващите вече са се запознали с 20-часов видеоматериал, показващ как представители на тези олимпийски организации извършват незаконните продажби.

В британската преса се появиха съобщения, че Международният олимпийски комитет също проучва събраните доказателства. Заради разкритията в момента организацията дори обмисля промени в процеса на издаване на билети за Зимните олимпийски игри в Сочи през 2014 г.

Тайното разследване е открило множество случаи на корупция от страна на официални лица и агенти на олимпийските организации, контролиращи продажбата на билети за игрите в 54 държави. Говорител на „Скотланд ярд" не потвърди за старта на новото разследване, но каза, че британската полиция работи по предотвратяването на билетни измами и в последните два дни 16 души са били задържани в рамките на специализирана операция с кодовото название „Подиум".

Подкрепи Economic.bg