КЗК отмени решение на транспортното министерство

Изборът на „България Ер” за доставчик на самолетни билети за ведомството не отговарял на изискванията

6762 ~ 1 мин. четене

Комисията за защита на конкуренцията отмени решение на транспортното министерство за избор на изпълнител на обществена поръчка за доставка на самолетни билети при служебни пътувания на работещи в транспортното ведомство, съобщи антимонополният орган.

Според експертите на КЗК избраният за изпълнител участник „България Ер” АД не отговаря на критериите за подбор, като е представил сертификат, който се отнася само до същинските дейности на авиационните оператори - въздушните превозвачи. Дружеството обаче не представило документи за дейността по продажба на самолетни билети, извършвана съгласно Закона за туризма от лица, регистрирани като туроператори или туристически агенти. 

Също така компанията била посочила списък от 34 договора с авиокомпании с гарантирани нива на отстъпка. Въз основа на тях участникът декларирал, че има право да издава билети от тяхно име, като ползва преференциални цени.

От анализа става ясно, че само 6 договора са с посочен конкретен размера на отстъпката. Затова от КЗК смятат, че оценителната комисия неправилно е присъдила на участника максимален брой точки по този показател - финансова оценка.

Подкрепи Economic.bg