Кабинетът да подобри бизнес-средата, а не да чака европари

Растежът зависи най-вече от износа и чуждестранните инвестиции, смята икономистът

Калоян Стайков от ИПИ:

156 ~ 1 мин. четене
Economic.bg Автор: Economic.bg

Подобряването на бизнес средата трябва да бъде основен приоритет в работата на правителството. Това констатира икономист в Института за пазарна икономика Калоян Стайков.

Според експерта, правителството "трябва да има реална и целенасочена политика за подобряване на бизнес средата: "А не да се чака Европейският съюз да ни издърпа икономически напред".

„Необходимо е да се работи за намаляване на бизнес режимите, за подобряване на услугите, които администрацията предоставя и за намаляване на административната тежест. Все неща, които всяко ново правителство обещава да направи, но така и все не се случват”, изтъкна Стайков, цитиран от радио Фокус. 

Икономистът допълни, че оперативните програми на Европейския съюз (ЕС) могат да играят само спомагателна роля в икономиката, но не и основна. "Фокусът трябва да бъде насочен към националната политика, а европейските средства могат само да спомагат за постигане на националните цели”, категоричен бе Стайков.

Според него, в повечето случаи парите от оперативните програми "не се използват ефективно". Калоян Стайков е на мнение, че икономическия растеж зависи "най-вече от износа и от чуждестранните инвестиции".        

Подкрепи Economic.bg