Доларът падна заради уталожилите се страхове за Украйна

Златото отчете лек спад, но остава близо до 4-месечните си върхове

192 ~ 3 мин. четене

Доларът поевтиня спрямо кошница от валути в понеделник, след като инвеститорският апетит за риск се подобри на фона на очакванията, че Украйна ще получи международна помощ, което успокои страховете за силно задлъжнялата страна.

Доларовият индекс затвори с малка загуба на 80.218, след като записа първата си положителна седмица за последните три. Очакванията, че Украйна ще получи помощ от западни донори, помогнаха за разпалването на риск апетита.

Зелената валута също така спадна рязко спрямо така наречените стокови валути - австралийският, новозеландският и кандаският долари.

Инвеститорите демонстрираха риска апетита си и като купуваха американски акции. Индексът S&P 500 достигна до нов връх за всички времена по- рано в понеделник, като накрая приключи сесията на печалба от 0,62%.

Въпреки масовите си загуби, очакванията, че икономическите данни за САЩ ще се подобрят през идните седмици, трябва да подкрепят долара спрямо еврото и йената през предстоящите сесии, коментираха анализатори. Очакванията идват на фона на неприятните данни за наемането, продажбите на дребно и тези на жилища в САЩ през последните няколко седмици.

Междувременно еврото бе под напрежение спрямо долара, след като доклад засили очакванията за още монетарни стимули от страна на ЕЦБ. Еврото последно се разменяше за 1.3732 долара.

В същото време слабите данни от Китай ограничиха печалбите на йената спрямо долара. Ръстът в цените на жилищата в Китай се успокои за пръв път от 14 месеца през януари, показаха данни, пораждайки нови притеснения относно здравето на икономика, която е била ключовият двигател на световния растеж през последните години.

Доларът остана без съществени промени спрямо йената на 102.46 йени.

Увеличеният апетит за риск подкрепи и валутите на развиващите се пазари, които спечелиха територия спрямо долара. Доларът бе на загуба от 0,3% спрямо бразилския реал и 0,32% спрямо мексиканското песо на 13.22 песо.

Финансовите министри от групата Г- 20 и председателите на централните банки се споразумяха за среща в Сидни през Уикенда, на която определиха целево ниво на ръста на колективния БВП от 2% през следващите 5 години. Световният растеж и скорошните сътресения на развиващите се пазари бяха основните фокуси на срещата, но комюникето на Г- 20 не даде намеци за сериозно триене между развитите и развиващите се държави.

 

Златото отчете лек спад, но остава близо до 4-месечните си върхове

Златото падна във вторник, но остана близо до най-силните си нива за последните 4 месеца поради притесненията около икономическия растеж на Китай и политическата несигурност около Украйна, след като действащият президент Олександър Турчинов предупреди, че страната е близо до фалит.

Спот цените изгубиха 0,7% до 1335.60 долара за тройунция, след като се изкачиха до 1338.60 в понеделник, което е и най- силното им ниво от края на октомври.

Американското злато се разменяше с 2.30 долара по- малко за 1335.70 долара за тройунция. В понеделник то достигна 4- месечен връх на 1339.20.

Украинският президент- беглец бе обвинен в “масово убийство” в понеделник, заради стрелбите по демонстранти, докато новите лидери в Киев търсеха помощ от Запада, за да компенсират за загубата на финансиране от Русия, която е ядосана заради свалянето на своя съюзник.

SPDR Gold Trust, най- големият публично търгуван фонд, базиран на злато, в света, заяви, че притежанията му са се увеличили с 0.41 тона до 801.61 в понеделник от 798.31 в петък.

 

Отдел “Анализи валутни пазари”, ФК “Логос-ТМ” АД

Подкрепи Economic.bg