Кабинетът даде 4 млн. лева за българския "Лувър"

Комплексът трябва да бъде завършен до средата на юли

Снимка: БГНЕС

96 ~ 1 мин. четене
Автор: Мария Владимирова

Още 4 млн. лв. отпусна правителството по бюджета на Министерството на културата  за довършването на националния музеен комплекс в София, наричан още българският "Лувър". Решението беше гласувано на днешното заседание на кабинетът в оставка.

Бъдещият национален музеен комплекс свързва няколко съществуващи сгради в центъра на София, намиращи се в карето между бул. „Васил Левски” и улиците „Оборище”, „19 февруари” и „Московска”.

Стойността на целия проект е 27 млн. лв., част от които ще са по програма "Регионално развитие". Комплексът трябва да бъде завършен до средата на юли тази година.

"Предвижда се музеят да се превърне в отправна точка за културния живот на столицата и да бъде нов мощен двигател за представяне на българското изкуство, както и престижна платформа за международни експозиции", добавят от пресслужбата на Министерски съвет.

Кабинетът реши да предостави и 805 000 лв. за финансирани на археологически разкопки и консервация на средновековната крепост „Акра” в Черноморец, северната кула на крепостната стена и в зона „Провлака” в Созопол, както и крепостната стена на полуостров Урдовиза – Китен.

Подкрепи Economic.bg