Икономиката на Еврозоната се свива и в края на 2012 година

Брутният вътрешен продукт 17-те страни членки регистрират спад с 0,6% в последните три месеца на годината

84 ~ 1 мин. четене

Дълговата криза и мерките за строги ограничения на разходите, наложени в почти цяла Европа, са довели до задълбочаване на рецесията в Еврозоната през четвъртото тримесечие на миналата година, показват данните от европейската статистическа служба Евростат.

БВП на Еврозоната е регистрирал спад с 0,6% в последните три месеца на 2012 г. През четвъртото тримесечие разходите за потребление на домакинствата са намалели с 0,4%, инвестициите - с 1,1%, износът и вносът - с 0,9%. Това е най-големият спад на износа от началото на 2009 г. насам

Продажбите на дребно бяха надолу с 1,7% на тримесечна база. Общите капиталови инвестиции отчитат понижение с 1,1% след спад с 0,8% през предходните три месеца на миналата година.

БВП на ЕС е намалял с 0,5% в края на 2012 г. след лекия растеж от 0,1% предишното тримесечие. Той е регистрирал спад от 0,3% за цялата година. За сравнение БВП на САЩ е останал непроменен през четвъртото тримесечие след растежа от 0,8% през третото тримесечие, посочват данните от Евростат.

Очаква се утре Европейската Централна Банка да запази основният лихвен процент на 0.75%. Една от основните причини е нестабилната политическа ситуация в Италия след последните избори.

Подкрепи Economic.bg