Кабинетът отложи приемането на новата ОП за образование и наука

Министрите не постигнаха съгласие за концепцията на ОП „За наука и образование за интелигентен растеж“

Кабинетът отложи приемането на новата Оперативна програма „За наука и образование за интелигентен растеж“. Точката бе внесена на последното заседание на правителството в сряда от просветния министър Сергей Игнатов. Приемането й обаче бе спряно след коментар на министъра по управление на евросредствата Томислав Дончев, който заяви, че докладът по тази програма не е била съгласувана с неговото ведомство.

Към момента е сигурно, че в следващия програмен период ще има пет програми - транспорт, околна среда, регионално развитие, конкурентоспособност и човешки ресурси. Програмата, свързана с образование и наука, ще бъде шестата.

"Уважаеми колеги, това е изключително важно политическо решение, което променя визията за развитието на страната оттук нататък и не само до 2020 година.(...) Изключително ви моля за подкрепа на едно такова решение", обръща се към министрите от кабинета Сергей Игнатов, става ясно от публикуваната днес стенограма от заседанието.

"Тази точка не е съгласувана с никой. Тя постъпи при нас вчера", заявява обаче министър Томислав Дончев.  Той прави забележката, че в програмата не са били отразени всички коментари от Съвета по еврофондовете. "Господин Игнатов помоли за подкрепа, ще продължи да я получава, така както я е получавал до момента, но да повторя - става дума за изключително сериозно решение, което не може да се вземе в този вид, не и без съгласуване с всички отговорни ведомства", категоричен е Томислав Дончев.

С позицията му се съгласяват и зам.-министърът на туризма Иво Маринов и регионалният министър Лиляна Павлова.

"Аз също предлагам да се отложи тази точка, защото част от обсъждането за такова голямо и сериозно решение, ние го обсъждахме и на неформални срещи, които правихме на министрите. Това е различно от концепцията, която обсъждахме и с Европейската комисия за обхвата на следващите оперативни програми и тяхната позиция, изразена на 12 ноември и като цяло концепцията, която разработваме", заявява Павлова.

"Казал съм ви точки да не се вкарват без да са съгласувани от всички ведомства. Дори с отрицателно становище, но да бъдат съгласувани. Не може да се пуска вчера, Игнатов, и днес да искаш от Дончев да вдига ръка и да я одобрява", заявява премиерът Бойко Борисов.

Коментари: 0