Качеството на горивата се подобрява

През последните години средният процент на заловени некачествени горива паднал от 14 на 9

Цените на бензина и дизела през този уикенд отново бият рекорда. А дали това, което си наливаме в резервоарите, е това, за което плащаме? От началото на годината над 300 бензиностанции са проверени за некачествено гориво.

Кои от тях да бъдат инспектирани се определя с компютър. Най-често софтуерният жребий се пада на малки обекти. Обяснението е, че големите вериги имат свои звена за контрол на качеството.

На място инспекторите взимат 6 проби от всеки вид гориво в метални контейнери. Един анализ струва на държавата 900 лева. Ако в лабораторията горивото се окаже некачествено, бензиностанцията ще плати сметката за пробите плюс глоба, която започва от 10 хиляди и стига до 100 хиляди лева.

През последните години средният процент на заловени некачествени горива е паднал от 14 на 9 на сто. Така по качество на горивата България е достигнала средната за Европа норма. Това се дължи на работата на НАП, Агенция "Митници" и МВР, смята инж. Петър Костадинов, директор на "Контрол на качеството на течните горива" в ДАМТН, цитиран от бТВ.

"Тенденцията е положителна. Качеството на горивата се подобрява. Това се дължи на мерките, предприети от държавните институции, които преследват евентуални смеси и злоупотреби, смесване на горива, злоупотреби с качеството на горивото. В резултат на всички тези усилия, през годините имаме една положителна тенденция", каза Костадинов.

Коментари: 0