Какво закусват успешните хора

Четири полезни съвета за добър старт на деня

Автор: Гергана Малкоданска
Ако искате да сте успешен предприемач, закуската е важна част от натоварено ви ежедневие. Entrepreneur ни дава четири полезни съвета за добър старт на деня.

Каква е обичайната Ви закуска - кифла и кафе ли? Ако да, трябва да знаете, че по този начин мозъкът и тялото ви не могат да си набавят необходимите хранителни вещества, за да сте пълноценни в работата си.

Д-р Нийл Бърнард, автор на "Power foods for the brain", казва, че мозъкът ни е отражение на това, с което се храним. Ето с какво трябва (или не трябва) да започва денят ни сутрин:

1. Здравословни въглехидрати

Въглехидратите са източник на глюкоза, която тялото трансформира в енергия. Добрата закуска трябва да съдържа поне един здравословен въглехидрат, който е с нисък гликемичен индекс и няма да доведе до бързи пикове на кръвната захар.

Добър избор са овесената каша или ръжен тост. "Те ви дават енергия за по-дълго време без никакви пикове и спадове", споделя Бърнард. Вашият мозък е зареден с необходимото "гориво", за да бъде креативен и да взема най-добрите решения.

2. Ниско съдържание на мазнини

Докато беконът и наденичките са традиционални източници на протеини в обилната закуска в Северна Америка, Бърнард казва за тях, че те са с високо съдържание на холестерол и няма да ви осигурят енергията, от която се нуждаете за през целия ден.

"Наситените мазнини в тях са като вазелин в кръвта, което ви кара да се чувствате неактивни", споделя лекарят, опитвайки се да убеди северноамериканците, че се лишават от жизнено важни източници на протеини, които са с високо съдържание на сложни въглехидрати и се консумират от хората в почти всяка друга страна по света.

"Забелязал съм, че другите страни по света много добре знаят за консумирането на бобени зърна за закуска. В Мексико черният боб е основна закуска, във Великобритания пък наблягат на печен боб върху препечени филийки", казва Бърнард.

3. Плодов фреш

Може да си мислите, че денят ви не може да започне без чаша кафе, но Нийл Бърнард ви предизвиква да пробвате. "Кофеинът има стимулиращ ефект. Проблемът е, че хората се пристрастяват към него". Като резултат в края на деня се чувствате много по-изморени, ако въобще не бяхте отпили първата си глътка кафе. "Вашият мозък започва да се нуждае от този кофеин, само за да може да се чувства нормално", казва Бърнард.

Вместо кафе, опитайте плодов нектар или фреш за енергиен тласък, който няма да изчезне по средата на деня.

4. Млечни алтернативи

Краве млякото е чудесен източник на протеини, но според Нийл Бърнард то е с високо съдържание на холесторол и мазнини, които могат да ви оставят усещане на липса на енергия с напредването на деня. Вместо това пробвайте соево мляко, което е богато на протеини, съдържа малко количество наситени мазнини и притежава антиоксидантни свойства.

Оризовото и бадемовото мляко също са добри опции за тези, които се притесняват от нивото на холестерола си или имат непоносимост към лактозата.
Коментари: 0