Калфин: Свидетели сме на второ правителство на ГЕРБ

Сложи се край на мита за експертен кабинет, смята евродепутатът

68 ~ 1 мин. четене

Премиерът и двамата му заместници бяха заместник-министри в правителството на ГЕРБ. С това се слага и край на мита за експертен кабинет. Това заяви в Страсбург Ивайло Калфин, член на Европейския парламент и водач на българската делегация в Групата на социалистите и демократите в ЕП. "Аналогиите с правителството на Марио Монти са напълно неуместни. По-скоро сме свидетели на второ правителство на ГЕРБ", коментира още той.

Според Калфин най-важната задача на служебното правителство е да подготви провеждането на честни и добре организирани избори. "Извън нея то трябва да се въздържа от поемането на дългосрочни ангажименти, включително назначения с мандат", каза евродепутатът.

"Дългосрочните ангажименти трябва да бъдат оставени на редовното, демократично избрано и контролирано от Народното събрание правителство. При липса на парламентарен контрол върху служебното правителство, цялата отговорност за действията или бездействията му носи президентът", отбеляза евродепутатът.

Ивайло Калфин коментира още, че новото българско правителство в преобладаващата си част е съставено от висши служители и представители на политическите ръководства в правителството на ГЕРБ.

Подкрепи Economic.bg