Калфин призова за свикване на КСНС за Украйна

Голям минус е, че няма обща позиция между институциите, казва водачът на евролистата на АБВ

Автор: Economic.bg

Необходимо е свикването на Консултативен съвет по национална сигурност (КСНС) по темата Украйна не само за подпомагане на изработването на позиция на страната ни, а и защото има развитие на ситуацията. Това каза днес водачът на листата на АБВ за предстоящите евроизбори Ивайло Калфин. 

Според Калфин, липсата на единна позиция на България, която да е институционално приета и подкрепена от министър-председателя Пламен Орешарски и външния министър Кристиян Вигенин, когато участват в дебати с Европейския съюз (ЕС), е "голям минус за страната ни". „Това показва слаба, незаинтересована и подлежаща на натиск национална позиция“, отбеляза Калфин, цитиран от радио "Фокус". 

Бившият външен министър допълни, че е "изключително важно към момента България да заеме твърда позиция". Според него, съдържанието на позицията на страната ни трябва да е "не само да подкрепи мирното решение на конфликта, а да предложи конкретни мерки, включително, ако е необходимо, с решение на Съвета за сигурност - изпращане на умиротворителни войски". 

„Българските граждани навсякъде се интересуват живо от това което се случва в Украйна и имат ясно определено мнение и са доста критични към това, че държавата няма заявена позиция“, обобщи по темата Ивайло Калфин.

Коментари: 0