Камарата на строителите агитира за "Южен поток"

Проектът ще съживи бранша, изтъква председателят й Светослав Глосов

Строително лоби

Автор: Николай Марченко

Проектът „Южен поток“ ще ангажира голяма част от строителния ресурс на България и ще съживи бранша. Това изтъкна председателят на Българската камара на строителите (БКС) Светослав Глосов, цитиран от радио „Фокус”.

Той припомни, че в консорциума, който ще строи „Южен Поток – България”, са включени „5 големи български строителни фирми”. Както писа Economic.bg вчера, българският съдружник „Газпроект Юг” в консорциума "Стройтрансгаз консорциум” ДЗЗД се състои от компаниите „Главболгарстрой”, „Техноекспортстрой”, „Понстрой” и ПСТ Холдинг, свързана със собственика на Корпоративна търговска банка (КТБ) на Цветан Василев.

„Важното е, че освен основните 5 фирми, към тях са привлечени още над 80 малки и средни предприятия, които са главно от региона на Северна България – там, където ще минава трасето на „Южен поток“.

От името на строителния сектор той увери, че газопроводът бил много важен за целия бранш. „Ще работят над 5 500 български строители и специалисти и затова проектът е желан от бранша и се надяваме той да бъде осъществен. Българските компании ще изпълняват над 50% от строителните работи“, увери Глосов.

Той изтъкна, че благодарение на ангажираността на български фирми в строителството на „Южен поток“ страната ни щяла да може „да запази квалифицирания си персонал”.

Коментари: 0