Камерън отлага ключовата реч за ЕС заради кризата в Алжир

Британският премиер предупреди сънародниците си да бъдат готови за още лоши новини

160 ~ 2 мин. четене
Автор: Мария Владимирова

Британският премиер Дейвид Камерън съобщи, че отлага ключовата реч относно бъдещата роля на страната в Европейския съюз, която трябваше да изнесе в Холандия утре. Причината е заложническата криза в Алжир.

Премиерът предупреди британците да се подготвят за лоши новини.  "Ситуацията е много опасна и се променя непрекъснато. Трябва да сме готови от възможността да посрещнем още лоши новини", обърна се към сънародниците си Камерън от ефира на BBC.

В алжирската пустиня ислямисти отвлякоха няколко десетки чужденци, работещи в голямо газово находище. Смята се, че 34 заложници и 15 похитители-ислямисти са били убити от последвалите въздушни удари по газовия комплекс, нанесени от  алжирската армия.

Масовото отвличане на чужденци в Алжир започна след като страната подкрепи френската военна операция в Мали.

Обстоятелствата, довели до решението на алжирската армия да щурмува обекта, засега не са напълно ясни.

Британският премиер Дейвид Камерън изрази своето недоволство от това, че не е бил информиран своевременно за операцията в Алжир. Той бил осведомен за реакцията на армията в телефонен разговор днес от алжирския си колега Абделмалек Селал. Британският премиер заяви, че му се искало да бъде информиран предварително, тъй като "обстановката е много сериозна".

Президентът на Франция Франсоа Оланд коментира, че заложническата криза в Алжир се разгръща в „ужасни условия”. Изявлението си той направи малко след като се появи информацията, че алжирската армия е стартирала въздушна и наземна атака срещу газовото находище, оперирано от „Бритиш петролиум”.

От Белия дом поискаха яснота относно сведенията за загинали при операция на алжирските въоръжени сили. Говорителят  Джей Карни изрази безпокойството на САЩ, но не посочи дали властите в САЩ са били осведомени от Алжир преди операцията.

Подкрепи Economic.bg