Камерън с условия за оставането на Великобритания в ЕС

В отложената си реч от вчера премиерът е възнамерявал да посочи трите големи предизвикателства пред ЕС: дълговата криза в еврозоната, нестабилната конкурентоспособност и намаляването на обществената подкрепа

80 ~ 1 мин. четене

Великобритания ще излезе от Европейския съюз (ЕС), ако Брюксел не преразгледа формулата за отношенията си с Лондон. Това трябваше да заяви премиерът на Великобритания Дейвид Камерън в програмна реч за отношенията с ЕС, която обаче той отложи заради кризата със заложниците в Алжир, съобщава Reuters, позовавайки се на свои източници.

Очакваше се в тази важна реч премиерът да очертае плановете си да предоговори британското членство в съюза и да обещае референдум върху споразумението, което постигне.

През ноември миналата година под натиска на евроскептиците в партията си британският премиер заяви, че поддържа членството на Великобритания в ЕС, но че иска ново европейско споразумение, което да включва процедура за неучастие на Лондон в някои ключови проблеми.

В речта си Камерън е възнамерявал да посочи трите големи предизвикателства пред ЕС: дълговата криза в еврозоната, нестабилната конкурентоспособност и намаляването на обществената подкрепа, особено във Великобритания.

"Ако не се справим с тези предизвикателства, съществува опасност Европа да се провали и британският народ ще се придвижи към изхода", гласят думите на Камерън според извадки от отложената реч, разпространени от премиерската канцелария в Лондон.

"Аз не искам това да се случи. Аз искам Европейският съюз да бъде успешен и искам такива отношения между Великобритания и ЕС, които да ни оставят негови членове", декларира британският премиер.

Допитванията до общественото мнение показват, че британците предпочитат все повече пълното излизане на Великобритания от ЕС. Страната е член на ЕС от 1973 г., но не е част от еврозоната.

Подкрепи Economic.bg