"Карфур" отнася първата глоба за вода в пилешкото месо

Земеделският министър Мирослав Найденов даде старт на масираните проверки във връзка с новата наредба

220 ~ 2 мин. четене
Автор: Мария Владимирова

Драстични нарушения на наредбата, регламентираща наличието на вода в пилешките продукти, са били открити в първия ден на стартиралите от Агенцията по храните проверки. Вчера представители на службата са направили инспекция в магазина на "Карфур" в столичния мол "България". Проверяващите са купили няколко пилета, в които са открити вода и солеви разтвори драстично над нормите, обяви днес министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов.

Според влезлите в сила от вчера правила водата в пилето и пилешкото месо трябва да бъде 4.3%. Наредбата за това бе приета през ноември миналата година.

Днес, земеделският министър Мирослав Найденов даде старт на масираните проверки на БАБХ именно от магазина на "Карфур" в мола на бул. "България". Найденов разказа как вчера от първия ден от влизането в сила на Наредбата служителите са закупили пробно продукти от магазина и констатирали новите изисквания не са спазени.

Според търговците обаче нормативният акт не посочва какво трябва да се направи със стоката, заредена преди 20 ноември, която е с дълъг срок на годност. Вариантите по думите на министъра са два - предаване в Българската хранителна банка или в екарисаж.

"Фирмите имаха два месеца гратисен срок, в който да приведат производството, съобразно изискванията. Започват масирани проверки в цялата страна във всички големи магазини, тъй като много от малките търговци зареждат стоката си от тях", каза Найденов. Ще се проверяват и заведения, предупреди той.

Ако продуктът е произведен преди 21 януари, нарушението е за търговеца, а не за производителя. Всички продукти, които са негодни, ще бъдат иззети за термична обработка. При първо нарушение за производителите глобата е 10 000 лв., а при повторно нарушение ще бъде затварян обектът. Глобата за търговците е по-ниска - 5000 лв., тъй като е възможно в някой търговски обект да е допуснато да има такова пиле, обясни изпълнителният директор на Българската агенция по безопасност на храните Йордан Войнов.

Подкрепи Economic.bg