Каролев: Референдумът е безсмислен, независимо от резултата

Икономистът коментира в ефира на Дарик предстоящото на 27 януари национално допитване

Снимка: karolev.com

204 ~ 2 мин. четене
Георги Желязков Автор: Георги Желязков

Този референдум е безсмислен, независимо какъв ще е резултатът от него. Резултатът, като че ли ще е ясен. Няма да бъде валиден, защото законът за референдума изисква, за да бъде един национален референдум валиден, на него да са гласували минимум толкова хора, колкото са гласували на последните парламентарни избори.

Не виждам никакъв шанс да се стигне до това на този референдум. В същото време повечето коментатори и анализатори твърдят, че болшинството ще подкрепят изграждането на "Белене". Разбира се болшинството няма да има идея защо трябва или не трябва да се строи "Белене".

Мен ме притесняват няколко факта. Първо, за този референдум отново ще бъдат похарчени парите на данъкоплатците. Те ще са повече, отколкото се дават за лекуване на деца в чужбина например. Те са една пета от бюджета на Министерството на културата.

Освен това "Белене" ще струва доста пари. Ако народът каже, че трябва да се строи, но бюджетът няма тези пари, какво ще се случи тогава? Ще се съгласи ли суверенът да се вдигнат данъците например, за да се построи "Белене"? Или ще се съгласи да се вземе заем, с който да се построи централата, и който да го връщат децата на тези, които ще гласуват на референдума.

Според мен производството на стоки и услуги трябва да се прави само от частния сектор. Производството на каквото и да е, независимо дали става въпрос за производство на ток от конвенционални или от алтернативни източници. Това трябва да става само ако се намерят частни инвеститори, които да рискуват собствените си пари, без да искат каквито и да е държавни гаранции, директни или индиректни субсидии под формата на гарантиран дългогодишен договор за изкупуване на енергия.

В случая с "Белене" нямаме такава алтернатива. Вече две поредни правителства не могат да намерят инвеститор. До един момент и аз участвах в инициативата по намирането на инвеститор, но така или иначе проектът беше спрян преди да се стигне до последните разговори с потенциалните инвеститори.

Надявам се това да е последният безсмислен референдум, защото публичните средства не трябва да се харчат за безсмислени цели. Икономиката е наука, която трябва да покаже, да даде насоки на политиците, как най-икономично да изхарчат ограничените публични ресурси. Според мен този референдум няма да доведе до нищо друго, освен до харчене на пари, без да има конкретна полза за страната.

Подкрепи Economic.bg