Каспийски газ потича през България

България и Грузия обсъждат транзит през Черно море на компресиран втечнен газ и търговия с електроенергия от Грузия през Турция към България и към Европа, съобщи Фокус.

 

За първи път след днешния разговор, виждам някаква възможност за реална диверсификация на доставка на газ. Това каза премиерът Бойко Борисов на съвместна пресконференция с премиера на Грузия Ника Гилаури.

 

Ако Грузия има пристанище за втечнен газ и може да го доставя до България, ние активно ще поработим, за да изработим един меморандум за доставка на втечнен газ. Това ще ни помогне много в преговорите ни за новите газови договори.

 

Премиерът Борисов припомни и срещата му с турския премиер Реджеп Таийп Ердоган на 20 март в Анкара, на която беше коментирана темата за диверсификацията. След срещата ми с Ердоган, който каза, че освен за хуманитарни нужди, не би искал по друг начин да говори за изграждане на такъв тръбопровод, това е абсолютно реално да стане, тъй като отникъде другаде втечнен газ не може да влезе в Черно море. Това е единствената възможност. Затова днес, чувайки, че има такава възможност – между Азербайджан и Грузия да бъде направен газопровод, който да докарва до техните пристанища компресиран газ, оттам няма никаква пречка – да идва до Варна или до Бургас.

 

През Босфора не могат да минават танкери с втечнен газ. Но в същото време Варна и Бургас и пристанищата на Грузия на Черно море дават възможност  да пристигне газ от Каспийско море и Азербайджан през Грузия до Европа чрез нашите пристанища – каза Борисов.

 

Ние имаме доста топлоелектрически централи, които сега работят на брикети и на въглища, но в следващите няколко години също могат да минат на газ, коментира премиерът Борисов. По неговите думи това са проекти, които ще отнемат няколко години.

 

Проект за транзит на втечнен газ от Каспийско море и Азербайджан през Грузия, грузинските пристанища и българските пристанища Варна и Бургас не само може, но и трябва да бъдат финансирани с европейски средства, изтъкна премиерът на Грузия Ника Гилаури в отговор на въпрос на български медии.

 

Премиерът на Грузия Ника Гилаури е информирал българския министър-председател Бойко Борисов, че страната му изгражда около 15 водноелектрически централи, използвайки своите реки.

 

Решихме да поканим и премиера Ердоган в България и да направим тристранна среща, защото би могло, чрез суапови сделки, да се продава електроенергията на Грузия и на България в различни посоки. Във вътрешен план това означава да инвестираме повече пари в електропреносна система с по-малко загуби, каза премиерът Борисов.

 

Обсъждан е и проект за ферибот през Черно море. Вече съществува такъв с железопътна линия, но не и за автомобилен транспорт. 

 

Меморандум между България и Грузия за подкрепа на евроатлантическата интеграция беше подписан в рамките на посещението на премиера Бойко Борисов в Тбилиси.

 

Премиерът Ника Гилаури и вицепремиерът Симеон Дянков са добри приятели, работили са заедно. В най-скоро време ще организираме срещи на ниво министри на финансите и икономиката, за да можем да задвижим всички тези теми, каза премиерът Борисов.

 

По време на визитата бяха подписани още договор за сътрудничество между Тбилиския държавен университет "Ив. Джавахишвили" и Софийския университет "Св. Климент Охридски", Протокол за реадмисия и Споразумение за взаимна защита и обмен на класифицирана информация.

 

Коментари: 0