Катарският шейх става водещ акционер в Deutsche Bank

Немската банка готви емитирането на акции за още €8 млрд. евро

Автор: Николай Марченко

Катарският шейх Хамад бин Ясим бин Джабър ал-Тани е на път да стане най-голям акционер на германската банка Deutche Bank, информира днес немската радио-телевизия Deutsche Welle (DW).

Toй се съгласи да купи ценни книжа на банката на стойност 1,75 млрд. евро от допълнителната емисия на акции за общо 8 млрд. евро. Инвестицията на шейха прави до 6% от началния капитал на банката, допълва агенция dpa.

Oстаналите книжа пък ще бъдат предложени на действащите акционери на Deutsche Bank. От преференциалното право за изкупуване най-вероятно ще се възползва и шейхът, като инвестициите му могат да достигнат 2 млрд. евро. Другите едри акционери също така сигнализираха за готовността да подкрепят увеличаването на капитала на дружеството, ако топмениджмънтът предостави „убедителна стратегия”.

Германските медии припомнят, че Deutsche Bank преразглежда в посока намаляване своите цели и отлага сроковете за изпълнението им. Доходността от инвестициите например се очаква да е между 13% и 15%, вместо прогнозираните 15%. Последното увеличение на капитала на банката бе преди година, като срещу емитираните тогава акции Deutsche Bank привлече около 3 млрд. евро.

Коментари: 0