Категория АГРАРЕН СЕКТОР

Аграрният сектор в България все още се развива, а делът му като част от брутния продукт остава нисък. Основни фактори при избора на номинираните са разширяването на пазара и приносът към икономиката. Ефективността при усвояването на европейски средства, чрез добри проекти също е взета под внимание наред с направените инвестиции в качество и използването на високи стандарти в бизнеса.


 Борислав Петков, изпълнителен директор на "Омега агроинвест" ЕАДБорислав Петков е изпълнителен директор на една от водещите български компании в областта на покупко-продажбите и управлението на земеделски земи - „Омега Агро Инвест” ЕАД. Също така той е председател на УС на Асоциацията на собствениците на земеделски земи. 


 


Ненко Ненков, председател на Съвета на директорите на „БГ Агро” АДРоден е през 1962 г. в град Разград. Завършил е ВВМУ "Н. Й. Вапцаров”, специалност "Корабоводене на гражданския флот”. До 1989 г. работи в "Океански риболов”, когато основава собствена фирма, работеща на пазара на зърно. Носител е на наградите "За принос на морския бизнес на град Варна” и "Агробизнесмен на 2003 г”. Днес групата "БГ Агро” разполага с мрежа от складови бази с общ капацитет над 100 хил.т в Североизточна България и има собствена пристанищна инсталация във Варна. Компанията развива производство на зърнени и маслодайни култури на площ от над 75 хил. дка във Варненска, Разградска и Силистренска област.  


Георги Костов, изпълнителен директор на „Зърнени Храни България” АДГеорги Костов е изпълнителен директор и член на управителния съвет на “Зърнени храни България" АД от 2006 г. Дружеството е създадено след сливане на осем други дружества в периода 1997-2007 г. Започва производствена дейност през 2003 г., когато закупува активите на бившия маслодобивен завод в Провадия - "Слънчеви лъчи България".В момента компанията покрива всички дейности от кредитиране на фермерите с парични средства, горива, торове и препарати до създаване на краен продукт като бутилирани масла, маргарини, дресинги и биодизел.  Иван Ангелов, управител на „Градус”Иван Ангелов е роден през 1955 г. в Панагюрище. Заедно с брат си Лука управляват най-голямата птицекланица на Балканите и са най-големият производител на птиче месо в страната. Фирмата "Градус-1” е собственик на птицекомбинати в Чирпан, Ямбол, Хасково, Нова Загора и Кортенски Минерални бани. Също така имат птицекланица в Стара Загора и фуражен завод в Нова Загора. Те притежават и „Бисер Олива”, водещ производител на олио в страната.  


Венелин Георгиев, управител на "Ромфарм компани" ООДВенелин Георгиев e собственик на 50% във фармацевтичната компания "Ромфарм компани". Дружеството купи 180 хил. декара на „Еларг” за 90 млн. лв. С това компанията извърши най-голямата еднократна сделка в този сектор. "Ромфарм” има инвестиции в земеделска земя през други дружества и е един от най-едрите собственици на обработваеми площи в страната. Компанията може да бъде определена и като най-големия притежател сред юридическите лица.

Коментари: 0